Idealism och alpinism i Valbergsbacken

Reportage i VF:   Länk: www.vf.se

Kort och brant och intensiv – oerhört populär. Många barn och ungdomar i Torsby besöker Valbergsbacken så ofta de kan. Men driften bygger till största delen på ideella krafter och insatser.

– Det vore ju bra om vi kunde få lite mer hjälp från kommunen, säger några av föräldrarna som ställer upp på sin fritid.

Bra backe, tycker stencoole Noah Melkersson i sin mohikanslalomhjälm. Med på bilden finns också de två ideella krafterna Jonas Danielsson och Morgan Berglund, och Malin Melkersson och Viktor Skröder. Allesamman Torsbybor som värnar om sin enda nedfart.

”En jättebra backe som ligger centralt och som man kan åka både skidor och pulka i efter skolan.” Det tycker elvaåriga Frida Skjäret Sohl och klasskamraten Maja Lundqvist från Torsby. De får medhåll av Olle Lundqvist, 9, Hugo Skröder, 8, Simon Henriksson, 10, och Oskar Berglund, 8.

Solen skiner från en turistbroschyrblå himmel över Valberget i Torsby på lördagen. Kring nollan och en vy som viskar: friluftslivspropaganda. Den gamla liften med handtag att hålla sig i maler varv på varv vid foten av den kanske 300 meter långa backen, skapligt fylld av barn i åldrarna upp till elva.

– Den här veckan har jag åkt här fem gånger, det är en jätterolig backe, säger Frida Skjäret Sohl, 11, från Torsby.

Klasskamraten Maja Lundqvist håller med.
– Backen är bra eftersom det går att åka både skidor, bräda och pulka här. Och så ligger den så nära också. Jag brukar komma hit och åka efter skolan.

Verksamheten fungerar eftersom deras och andras föräldrar ställer upp på sin fritid för att hålla backen igång. Två av dem är Morgan Berglund och Jonas Danielsson, som vaktar bredvid liften för att hålla koll på de unga alpinisterna.

– Den här liften rycker. Vi skulle behöva en knapplift, med fjäderbelastning. Den här har väl stått här sen vi åkte Jonas, vad kan det vara, 30 år sen?

Båda är glada åt att backen finns och kallar den för en vettig sysselsättning för barnen. Men de skulle gärna se lite mer stöd från kommunen för att verksamheten ska flyta bättre. Torsby kommun äger Valbergsbacken och ska enligt ett gammalt avtal stå för el och se till att det finns snö i den. Det har det varit lite si och så med, menar Morgan och Jonas.

– Det dröjde till slutet av januari innan det pistades och ställdes i ordning. Det är synd när det både i år och i fjol har funnits gott om snö. Det finns heller inga lampor på högra sidan och på vänstra fungerar bara fem, säger Morgan Berglund.
– Jag hoppas bara att kommunen inser vilket fint område och backe det här är, fyller föräldern Patrik Sohl i.

Thorsten Egonsson är ordförande i Hovfjället Ski och Boardklubb, som ansvarar för verksamheten. Han vill inte kritisera kommunen för skötseln av backen.
– Men det är klart att vi skulle bli glada om det fanns pengar så att de kunde stötta oss mer.

Att anställa någon att sköta liften tycker han i grunden är en bra idé.
– Men vi som liten förening har inga pengar att anställa någon.

VF försökte under helgen nå ansvariga inom Torsby kommun för en kommentar. Tyvärr utan att lyckas.

Eric Bengtsson