Stjerneskolan satsar på skicross

Reportage i VF:   Länk: www.vf.se

Stjerneskolan kan bli först i landet med att satsa på skicross som specialidrott. Svenska skidförbundet har lämnat klartecken och nu har en ansökan lämnats in till Skolverket. Samtidigt planeras det för en 2, advice 5-miljonerssatsning i Valbergsbacken.

Tommy Eliasson, diagnosis förbundskapten för skicrosslandslaget, Anders Larsson, rektor, och Helmut Grassl, alpintränare, hoppas att Stjerneskolan ska bli först i landet med skicross som specialidrott.

I början av mars rapporterade VF att Stjerneskolan funderade på skicross som en ny specialidrott. Nu är planerna på god väg att bli verklighet. Svenska skidförbundet har redan lämnat klartecken. Nu har Stjerneskolan lämnat in en ansökan till Skolverket om att bli en nationellt godkänd idrottsutbildning (NIU) för skicross.

– I så fall startar vi höstterminen 2012. Skicross är en idrott som är på framfart och blir allt populärare. Dessutom finns riksstadion för skicross i Branäs. Vi är förhoppningsfulla och hoppas på ett positivt besked från Skolverket innan sommaren, säger Anders Larsson, rektor på Stjerneskolan.

Han lägger till:

– För oss är studierna och idrotten lika viktiga. Det gäller att ge ungdomarna en stadig grund att stå på när de tar studenten.

På fredagseftermiddagen besöktes Stjerneskolan av Tommy Eliasson, skicrosslandslagets förbundskapten.

– Det finns inget skicrossgymnasium tidigare, så Stjerneskolan kommer bli först i landet. Det här är ett väldigt viktigt steg för vår sport. Nu får ungdomar chansen att specialisera sig på skicross redan från 15 års ålder, säger Tommy Eliasson.

Helmut Grassl är alpintränare på Stjerneskolan.

– Den här satsningen känns verkligen spännande!

Stjerneskolans satsning på skicross är en av anledningarna till att det planeras för en 2,5-miljonersinvestering i Valbergsbacken, som ägs av Torsby kommun.

– Det är ett samarbete mellan kommunen, Stjerneskolan och Hovfjällets slalom och board, som i många år bedrivit slalomverksamheten ideellt, säger Thomas Stjerndorff, kommunchef.

Hans Nilsson, näringslivsutvecklare på Torsby kommun, säger följande:

– Det hela är ännu på planeringsstadiet. Men det som diskuteras är exempelvis en ny lift, en skicrossbana och något för de yngre barnen. Efter semestern vet vi nog mer exakt vad som ska göras. Vi ser positivt på detta och hoppas att det ska bli verklighet.

Vid sitt sammanträde i slutet av april beslutade kommunstyrelsens arbetsutskott att satsa 700 000 kronor i projektet, under förutsättning att resterande 1,8 miljoner kronor kommer in från annat håll. Bidrag och anslag kommer att sökas från Hovfjället slalom och board, Idrottslyftet, Leader, företag och privatpersoner.

Fotnot: I nuläget finns längdskidor, skidskytte, alpint, fotboll, friidrott och ishockey som specialidrotter på Stjerneskolan.

David Falk – david.falk@vf.se