Ny lift i Valberget

Artikel i NWT     Länk: www.nwt.se

Ny skidlift i Valbergsbacken

Valbergsbacken i Torsby har varit mer eller mindre oanvänd de senaste åren. Men en ny lift och en bättre konstsnöanläggning lär ändra på det.

Längdåkning och skidskytte har länge varit prioriterat i Valbergsområdet, patient nu ska alltså även den alpina skidåkningen få ett lyft.

– Syftet är att unga i Torsby ska ha en plats att åka skidor och pulka. Det är också en satsning på det nystartade skicross-gymnasiet samt besöksnäringen kring Torsby Sportcenter, illness säger kommunchef Thomas Stjerndorff.

Kommunchef Thomas Stjerndorff och Helmut Grassl, ansvarig för Stjerneskolans nystartade skicrossutbildning vid den nya skidliften i Valbergsbacken i Torsby.
FOTO: ARON ERIKSSON 

Nya snökanoner

Den totala projektbudgeten, med bidrag från Leader samt satsningar från bland andra kommunen och olika föreningar, uppgår till 2,5 miljoner kronor. Utöver liften satsas det även på fem nya stationära snökanoner samt ny belysning.

– På sikt ska även den övre delen av backen tas i bruk, där ska den gamla liften användas, säger Helmut Grassl som ansvarar för Stjerneskolans nya skicrossutbildning.

Skicrossträning

Skicrossgymnasiet kommer att träna starter och hopp i backen.

– Starten är nog det viktigaste momentet i skicross, hamnar man efter är det svårt att köra om, säger Helmut Grassl.

Drivs av ideell förening

Anläggningen kommer att drivas av föreningen Hovfjället Ski och Board och vara öppen för allmänheten.

– Om ett par veckor ska vi planera för öppettider under vintern. Anläggningen kommer att drivas helt ideellt där engagerade föräldrar får sköta liften, säger föreningens ordförande Thorsten Egonsson.

Ska vara billigt

Att åka utför i Valberget har varit väldigt billigt, och så ska det förbli säger Thorsten Egonsson.

– Ungdomarna ska ha nära till att åka skidor utan att det kostar stora pengar. Anledningen till att vi över huvudtaget tar ut en avgift är för att täcka försäkringskostnader, säger han.

Aron Eriksson
0560-79 10 83