Ny lift lyfter Valbergsbacken

Artikel i VF    Länk: www.vf.se 

Med hjälp av ett EU-projekt har Valbergsbacken i Torsby fått en ny lift. Dessutom utökas kapaciteten att tillverka konstsnö.

– Det här är ett lyft, dosage inte minst för barnfamiljer, nurse säger kommunchef Thomas Stjerndorff. Totalt investeras 2,5 miljoner kronor på att utveckla Valbergsbacken. Förutom en ny lift finns där numer fem fasta snökanoner. I projektet ingår också en startramp och att röja undan buskar och stenar så att det på sikt ska gå att åka skidor ända från toppen, då med hjälp av den gamla liften.

 Bakom projektet står Torsby kommun.

– Det här är efterlängtat. Det är bra för barn och ungdomar med en backe nära centrum, dessutom positivt för gymnasiets skicrossträning och ett ytterligare komplement till Torsby sportcenter och besöksnäringen, säger Thomas Stjerndorff.

Utvecklingen av Valbergsbacken betyder mycket för Torsbys barn och ungdomar, skicrossgymnasiet och besöksnäringen. Det säger kommunchef Thomas Stjerndorff, här tillsammans med Helmur Grassl, alpintränare på Stjerneskolan.
FOTO: LINDA BENGTSSON

Att lägga ut snö i backen får nu i stort sett samma prioritet som skidspåren, enligt Stjerndorff. Snön ska tillverkas främst då flyget har juluppehåll under december och januari, eftersom det annars blir problem med isbeläggning på planen.

Helmut Grassl, alpintränare på Stjerneskolan, är lyrisk över Valbergsbackens nya möjligheter för skicrossträningen.

– Det betyder oerhört mycket att kunna träna starter. Vi kan få med alla parametrar, även hopp, säger han.

Precis som tidigare säsonger kommer liftarna hållas igång av föreningen Hovfjället Ski och Board.

– Om ett par veckor ska vi ha ett möte där vi ska planera för öppettider under vintern. Anläggningen kommer att drivas helt ideellt där engagerade föräldrar får sköta liften, säger föreningens ordförande Thorsten Egonsson.

Priset för ett årskort i Valbergsbacken har tidigare varit väldigt lågt och så kommer det att bli även framöver.

– Tanken är att ungdomarna ska ha nära till att åka skidor utan att det kostar stora pengar. Backen ligger väldigt bra till geografiskt. Kanske blir det lite dyrare att åka i och med den nya liften, men vi har inget vinstintresse. Anledningen till att vi över huvudtaget tar ut en avgift är för att täcka försäkringskostnader, säger Thorsten Egonsson. Linda Bengtsson

Linda Bengtsson – linda.bengtsson@vf.se

FAKTA
Så finansieras satsningen på Valbergsbacken  . 
Torsby kommun: 770 000 kr (varav 70 000 kr är arbetskostnader).
Hovfjället Ski och Board: 280 000 kr (arbetskostnader).
Stjerneskolans IF: 95 000 kronor (arbetskostnader).
SK Bore: 46 000 kronor (arbetskostnader)
Team Torsby: 200 000 kronor.
Privata finansiärer, markarbete: 140 000 kronor.
Tuab: 200 000 kronor.
EU-medel, Leader: 800 000 kronor.